Komplimenti no Laimas un četriem vīriešiem

Komplimenti no Laimas un četriem vīriešiem 24.04.12

Liekas, ka katrā lielākā vai mazākā kompānijā pienāk laiks, kad gribas ko īpašu (ja neskaitām, ka jau daudz kas īpašs eksistē), kas liek domāt par jaunām idejām un izpildījumu. Ir reizes, kad šīs jaunās idejas pat nav īpaši jāizdomā, bet tās atnāk pašas. 19. aprīlī šāda īpaša diena un brīdis bija vienai no vecākajām Latvijas saldumu ražotāju kompānijām „Laima”, jo tika atklāts kas jauns un nebijis – šokolādes konfekšu izlase ar nosaukumu „Compliments”.

„Compliments” ir lielas komandas kopdarbs. Pirmo reizi „Laimas” vēsturē ir radīta konfekšu kārba sadarbībā ar četriem Latvijā slaveniem šefpavāriem – Lauri Aleksejevu, Raimondu Zommeru, Jāni Kairi un Havjeru Garsia, kuri sadarbībā ar „Laimas” tehnologiem izstrādājuši īpašo dāvanu sievietēm –  vairākas neatkārtojamas garšas konfektes.

Kā atklāšanā stāstīja kompānijas attīstības projektu vadītāja Dana Pokotinska, pirms dažiem gadiem viņai, viesojoties „Tallink Hotel” un piedaloties saldumu gatavošanā pie konditora Jāņa Kaira, radās ideja, ka vajadzētu izveidot ko tādu, kā tapšanā piedalās cilvēki no citām sfērām. Tomēr laikam ejot, un mēs visi zinām, cik tas ātri iet, nekādi nepietika impulsa šo ideju pat sākt kārtīgi apdomāt. Tad kādu dienu atnācis ciemos Havjers Garsia, kurš stāstījis par lielisko šokolādes un čili savienojumu un par to runājis kā par vienīgo baudu pasaulē. Un tad dzima ideja.

Ideja, kurā vienojās četri pavāri, katrs radot divas konfektes garšas. Tādas garšas, kuras patīk viņiem pašiem un kuras viņi gribētu dāvināt savām dāmām. „Ir liela atšķirība, vai gatavo konfektes, kuras viesi apēdīs šodien vai rīt, vai turpretī gatavo konfektes, kurām jāuzglabājas ilgāk, kas ir pavisam citas zināšanas un prakse,” – ar šādiem vārdiem Lauris Aleksejevs pateicās vienai no tehnoloģēm Annai Iļjinai, jo tikai kopdarbā un ar zināšanām iespējams sapņus īstenot, piedāvājot arī plašākam šokolādes mīļotāju lokam nobaudīt lieliskas un patiesībā unikālas konfektes.

Kompānijas „NP foods” valdes priekšsēdētājs Rolands Gulbis ar lepnumu stāstīja par 140 gadu seno stāstu, kad aizsākās fabrikas „Laima” darbība. Tāpat kā toreiz, arī šodien “Laima” ir tikpat cēla un pārliecinoša tajā ko dara - lutina saldummīļus, to darot kvalitatīvi un ar senām zināšanām.

Šīs skaistās apaļās kārbas sevī slēpj dažādas garšas, kuras radījuši četri pavāri. Katram pavāram, kā jau māksliniekam, ir savi iedvesmas avoti, kas liek radīt to, par ko beigās jūsmojam mēs.

Havjers Garsija:

  • pralinē ar zemesriekstiem, sāli un pipariem tumšā šokolādē
  • tekilas garšas krēms ar laima želeju tumšā šokolādē

„Savas konfektes radīju kā pateicību vecmammiņai Enriketai, totonaku cilts indiānietei, jo tieši viņa atvēra durvis uz gastronomisko noslēpumu pasauli, uzdāvinot vienu no vērtīgākajām pavāra dāvanām – garšu.” Havjers dzīvo ar vecmāmiņas iemācīto pārliecību, ka visi ēdieni jāgatavo ar mīlestību, jo tikai tad, kad ēdienam pievienota sirds, tas var izdoties īsteni izcils.

Lauris Aleksejevs:

  • apelsīnu želeja ar šokolādes krēmu tumšā šokolādē
  • piparmētru želeja ar kokosriekstu garšas krēmu tumšā šokolādē

„Nav lietas, kas spētu būt veiksmīgas bez mīlestības, bet, lai rastos mīlestība, ir nepieciešama saskanīga savienība. Piemēram, šokolādes krēms ar apelsīnu želeju tumšajā šokolādē ir ideālais pāris, jo apelsīns ar šokolādi sader perfekti. Savukārt eksotiskākas harmonijas cienītājiem dāvinu piparmētru želejas un kokosriekstu garšas krēma duetu tumšajā šokolādē – tas ir sapnis par svaigumu un Karību jūras paradīzes pludmalēm.”

Raimonds Zommers:

  • marakujas želeja baltā šokolādē
  • ķirbju krēms ar sēkliņām tumšā šokolādē

„Sievietes mīl ar ausīm, vīrieši – ar acīm, bet kurš spēj pretoties tai mīlestībai, ko izstaro šokolāde? Šokolāde sniedz enerģiju un saldina dzīvi, un es pats šokolādi ēdu katru dienu. Varbūt tieši tāpēc vienmēr smaidu un esmu pacilātā noskaņojumā.”

Jānis Kairis:

  • marcipāns ar žāvētiem augļiem un riekstiem tumšā šokolādē
  • pralinē ar karameļu piedevu piena šokolādē

„Pārsteigt ar negaidītu ziedu pušķi – tā ir apveikumu klasika. Bet laba šokolāde spēj daudz vairāk – tā garantē pacilātu garastāvokli, jo dod tonusu un piepilda ar laimes sajūtu. No bērnības atceros konfektes „Serenāde”, kas man šķita garšīgākais, debešķīgākais, kas vien var būt, tāpēc arī savā konfektē iemiesoju žāvētus augļus, riekstus un marcipānu.”

Tieši tikpat unikāls, cik unikālas ir garšas un šie vīrieši, ir arī iepakojums, kā arī tas, ka šīs konfektes netiks piedāvātas visu laiku un vienmēr. Tās saražotas noteiktā daudzumā un būs pieejamas tikai dažus mēnešus, tāpēc visiem vīriešiem, kuri vēlas palutināt savas dāmas, izsakot vislabākos komplimentus, ir laiks to darīt tagad un noteikti ne vienu reizi vien.

Kā vakara nobeigumā teica šarmantā vakara vadītāja Liene Tomsone, kuras dzīve arī nav iedomājama bez šokolādes, – ir grūti saprast, vai komplimenti jāizsaka par lielisko šokolādi vai par lieliskajiem cilvēkiem, kas sanākuši, bet no tā atliek secināt, ka vislabākā kombinācija noteikti ir izvēlēties abus, jo labas šokolādes un mīļu cilvēku nekad nevar būt par daudz. Tiem, kas to novērtē.

Autors: Signe Meirāne
FOTO: Ieva Salmane

Citi raksti

Mūsdienu un klasisko garšu unisons 14.07.15

Ir sācies skaistais āra terašu laiks, kad teju aiz katra stūra iekārtota kāda restorāna vai kafejnīcas terase. Maltīte svaigā gaisā, skaistu ziedu patīkamā smarža, saulesstaru siltie glāsti un liegie vēja pieskārieni – brīvo brīžu baudīšanai neko vairāk nemaz nevajag. Vakariņu dienā 18. jūnijā laiks nebija vasarīgs, tāpēc terasi vērojām tikai caur logu stikliem un, baudot sagaidīšanas dzērienu pussauso baltvīnu Torres Viña Esmeralda Catalunya DO 2013, kopīgi sapņojām, kā pirmajā saulainajā brīvdienā nāksim uz terasi iedzert tasi kafijas un papusdienot.

Vairāk

Iznākusi grāmata „Mūsu Mantojums” 14.11.14

Kulinārijas žurnāla un portāla „Četras Sezonas” komanda kopā ar idejas autori Signi Meirāni laidusi klajā mantojumu nākamajām paaudzēm – grāmatu ar omīšu un opīšu senajām receptēm, kas papildinātas ar dzīvesstāstiem, skaistām bildēm un Latvijas reģionu kulināro tradīciju raksturojumiem.

Vairāk

Itālijas saule ziemas aukstumā. Garšu ceļojums ar „Zonin” 13.12.11

Kādā vēlā decembra vakarā, dažas nedēļas pirms gada skaistākajiem svētkiem, restorānā „Riviera” sapulcējās cilvēki, kuri zināja, ka vēlas nobaudīt labu ēdienu, kas saskaņots ar labiem vīniem. Tas bija 7. decembra vakars. Baltvīns gūlās ledusspaiņos, sarkanvīns uz galda...

Vairāk

Meža aveņu medus un alus draudzīgā saskaņa 16.10.14

13.oktobra agrā pievakarē restorānā "Il Cibo Del Papa" pulcējās Daugmales Jāņa bišu medus labākie draugi, lai iepazītos un izbaudītu meža aveņu medus un “Lielvārdes” alus saderību ēdienos. Šajā vakarā norisinājās bišu medus ēdienu saieta pirmā kārta ar astoņiem ēdiena eksperimentētājiem, kur visiem bija viens priekšnoteikums – pagatavot ēdienu pēc saviem ieskatiem ar meža aveņu medus un alus klātbūtni. Lai arī daudziem pirmais iespaids bija, ka šeit sagaidīs dažādi saldie ēdieni, patiesībā pasākums atklāja negaidītus pavērsienus – no astoņiem ēdieniem tikai trīs bija deserti, pārējie tika pasniegti sāļākās noskaņās, tāpēc kopumā tika apmierinātas visas garšu kārpiņas.

Vairāk

„Golden Member” – labākais Baltijā 04.11.11

Ar latvieša Raita Akerblūma un lietuvieša Rapola Vareikas uzvaru attiecīgi klasiskajā un flair kategorijā 2. novembrī klubā „Studio 69” noslēdzās pirmās Baltijas līmeņa bārmeņu sacensības „Baltic Bacardi Legacy Cocktail Competition 2011”. Konkursā piedalījās 29 Baltijas labākie amata meistari...

Vairāk

Latvijas vīnziņu čempionāta finālā triumfē Jānis Kaļķis 03.05.12

Latvijas vīnziņu čempionātā „Duval-Leroy balvas izcīņa 2012” par divkārtējo Latvijas čempionu kļuvis „Hotel Jūrmala SPA” vīna eksperts Jānis Kaļķis. Uzvarētājs savas zināšanas varēs papildināt, apmeklējot pasaulslavenā „Duval-Leroy” šampanieša nama vīnogu laukus Šampaņā, Francijā. Savukārt nākamgad J. Kaļķis dosies uz Tokiju Japānā, lai cīnītos par pasaules labākā vīna eksperta titulu...

Vairāk

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst

par KitchenAid

Varbūt kādam/ai interesē KitchenAid virtuves kombains KFP1644. Jauns, iepakojumā ar...

Rūdolfs 25.07.2015. 21:31

Vīns dāmai!

Mēs ar draudzenēm esam iecienījušas dažadus rozā vīnus. Tieši šī vidusceļa...

Ilze 30.12.2014. 11:16

Vīns dāmai!

Svarīgākais, ko vajadzētu mēģināt noskaidrot iepriekš, vai dāmai labāk patīk...

amanda 30.12.2014. 10:27

Vīns dāmai!

Sveiki!
Neesmu vīna eksperts, tāpēc jautāju pēc padoma.
Ir kāds universāls...

Kārlis 29.12.2014. 11:14

Ziņas

Topošie pavāri sacentīsies bioloģisko recepšu konkursā “domā Loģiski! radi Bio!” 14.04.16

Lai veicinātu topošo ēdināšanas speciālistu izpratni par mūsdienu Latvijas garšas principiem un to izmantošanu ikdienas ēdināšanā, Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija kampaņas BioLoģiski! ietvaros izsludina konkursu “domā Loģiski! radi Bio!”. Jaunajiem pavāriem jāizstrādā vienas nedēļas ēdienkarte sākumskolas skolēnu ēdināšanai, kurā tiek izmantoti bioloģiski produkti. Pavāru sniegumu vērtēs Latvijas izcilākie ēdināšanas speciālisti.

Santa Maria aicina pievienoties izaicinājumam ik dienu radīt daudzveidīgu un aizraujošu maltīti! 21.01.16

Ir tik neticami viegli ļauties rutīnai. Strādāt, ēst, gulēt un tā visu laiku no jauna. Ļaut vienai dienai saplūst ar nākamo. Ļaut katrai ēdienreizei kļūt par izdzīvošanas, nevis baudas mirkli.  Mēs pierodam gatavot pēc sen zināmām receptēm, un katra ēdienreize kļūst teju par refleksu. Pat nepamanot, ka ik dienas gatavojam vienu un to pašu.  Daudzi no mums atzīst, ka trūkst iztēles un iedvesmas, kad jāizlemj, ko konkrēti  gatavot pusdienām vai vakariņām.

Latvija aktīvi iesaistās iniciatīvā par par godīgas tirdzniecības prakses ievērošanu 25.11.15

Kā liecina 10.novembrī, Briselē publicēts ziņojums, negodīgai tirdzniecības praksei Eiropā ir tendence arvien pieaugt. Tā rezultātā par lētu pārtiku, īpaši banāniem, samaksā audzētāji un plantāciju strādnieki jaunattīstības valstīs. Šodien Eiropas Komisijas atbildīgajai pārstāvei Elžbetai Beņkovskai nodota petīcija ar vairāk nekā 61 000 savāktu parakstu par godīgu tropisko augļu tirdzniecību. Iniciatīvā par godīgu tropisko augļu tirdzniecību aktīvi iesaistījusies arī Latvija, savācot vairāk nekā 1400 iedzīvotāju parakstu.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos