Lazdu riekstu un melnās šokolādes bezē kūka

Lazdu riekstu un melnās šokolādes bezē kūka

  • Sarežģītība
  • Izmaksas
  • Sagatavošana
  • Gatavošana
  • Kopējais laiks

Sastāvdaļas:

bezē kūkas pamatam:

  • 120 g lazdu riekstu, rupji sakapāti
  • 9 olu baltumi
  • 170 g brūnā cukura, nerafinēts un pēc iespējas smalkāks
  • 230 g smalkā baltā cukura
  • 60 g pūdercukura
  • 60 g mandeļu miltu
  • 2 ēd.k. sarkanvīna etiķa
  • 1 ēd.k. kukurūzas cietes
  • 1/2 apelsīna miza
  • 1/2 citrona miza
  • 1 ēd.k. vaniļas ekstrakta

krēmam:

  • 150 g melnās šokolādes
  • 350 g maskarpones siera
  • 110 g pūdercukura
  • 85 ml salda krējuma

kūkas pamatnes ietaukošanai

  • 2 ēd.k. eļļas (neitrāla garša un aromāts)

Daudzi no mums bērnībā bija iemīļojuši kūku „Cielaviņa”, un izaugot ne reizi vien gribējies ko līdzīgu uzcept mājās, zinot, no kā kūka ir uzcepta. Šī gan nav tik cieta, nav tik salda, bet tik un tā dievīgi laba olu baltuma kūka ar daudziem lazdu riekstiem un melnās šokolādes un maskarpones krēmu.

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 180 grādus karstu. Izklāj pannu 23 cm diametrā ar foliju un to viegli sasmērē ar eļļu.
  2. Liec putoties olu baltumus. Puto vidējā ātrumā, līdz putas kļūst gaisīgas. Tad, pievienojot pa vienai ēdamkarotei cukura (sāc ar pūdercukuru, turpinot ar brūno un balto), putošanu turpini, līdz ir pielikts viss pūdercukurs. Tas varētu prasīt apmēram 7–9 minūtes.
  3. Kad masa ir stingra un viss cukurs pielikts, liec klāt etiķi, kukurūzas cieti, lazdu riekstus, mandeļu miltus, vaniļas ekstraktu, apelsīna un citrona mizas. Visu iecilā, lai ir visā olu baltumā.
  4. Lej sagatavotajā formā un liec cepties apmēram 45 minūtes krāsns vidējā nodalījumā. Izslēdz krāsni un atstāj dzesēties krāsnī ar viegli atvērtām durvīm kādas 4 h, bet vislabāk – visu nakti. Kad pilnībā atdzisis, liec ledusskapī, līdz kļūst auksta. Vislabāk – 4 h.
  5. Izņem no ledusskapja. Liec pamatni uz trauka, uz kura kūku pasniegsi. Uzsmērē krēmu un pārber ar lazdu riekstiem.

Krēms:

  1. Katliņā ielej ūdeni apmēram 3 cm, uzvāri. Kad ūdens burbuļo, nogriez pavisam mazu liesmu, liec virsū bļodu, kas atbalstās uz katla maliņām un nesaskaras ar ūdeni, tikai ar tvaiku. Bļodā liec šokolādi un kausē uz tvaika. Kad šokolāde labi pakususi, tad to apmaisi, pakausē vēl, līdz vairs nav neviena gabaliņa. Noņem no katliņa un ieliec ledusskapī, lai nedaudz atdziest, bet nekļūst stingra.
  2. Kad šokolāde atdzisusi, bļodā liec maskarpones sieru un pūdercukuru un puto 1 minūti, lai masa kļūst vijīga un stingra. Tad pievieno saldu krējumu un turpini putot, līdz ir vijīga, bet stingra krēma masa. Pielej šokolādi un ar karoti iemaisi.   

Rezultāts: 1 kūka, 10 personas

Recepte: Signe Meirāne
FOTO: Armands Meirāns

Kūka un deserta vīns

Deserta un vīna sapārošana ir liela māksla, pat lielākajiem vīnziņiem. Jo bagātīgāks deserts vai kūka, ar vairāk sastāvdaļām, jo grūtāk, un jārēķinās ar to, ka katrā kumosā mijas vairākas garšas. Šoreiz vīna kompānijām bija izaicinājums – jāsapāro vīns un kūka “Lazdu riekstu un melnās šokolādes bezē kūka”, kurā mijas olu baltums, lazdu rieksti un tumšās šokolādes krēms. Lietas, kuras gribētos pasniegt atsevišķi....

Vairāk

Komentāri

ievak

26.01.2015.

Līdz šim visās bezē receptēs esmu lietojusi baltvīna etiķi vai citrona sulu. Vai ir kāds būtisks iemesls/atšķirība ar sarkanvīna etiķi konkrētās kūkas receptē?

LauraB

12.05.2013.

Nu dikti skumigs skats, kuukas virsa piedega, videjais nodalijums krasni bija par augstu + atvedot spraugu krasns durvis kuuka sapljuka uz pusi, kraukskjiigo virskartu nacas nogriezt, jo ta bija sadegusi, un ta svamme vidu ir aizdomiga. Varbut pec tam n-tajam stundam nedaudz sacietees, bet, palasot komentarus, izskataas, ka nesacietees vis.... ir par saldu, tad nu kremam liksu daudz mazak cukura. Eh, izniekotas 9 olas.

CetrasSezonas

08.04.2013.

Zanda. Jā, ar to krāsns temperatūru ir ļoti jāskatās. Jēlai nekādā gadījumā nevajadzētu būt. Ar olu dzeltenumiem labi pagatavot Curd - mums ir pie sadaļas "Piedevas".

CetrasSezonas

08.04.2013.

Sance. Iekšā kūka ir sulīga. Mēs gan neteiktu, ka kā švamme, bet ir tāda pufīga un sulīga. Ne sausa, kā ir pierasts, ja salīdzinam ar Cielaviņu.

Sance

07.04.2013.

Gatavoju 2 reizes. Pirmo reizi masa sanāca pilna panna, kas vēl cepoties cēlās. Pēc skata bija skaisti, atstāju pa nakti krāsnī, bet zem kraukšķīgās virskārtas bija slapja švamme. Otro reizi ņēmu visu uz pusi - sanāca nedaudz sausāka, bet tāpat ļoti mīksta iekšā :( Ļoti gribētos sagatavot tā, kā izskatās bildē, vai varat palīdzēt ar padomu, ko, iespējams, daru nepareizi?

zanda.skerstena

15.02.2013.

Nē, ir vēl sliktāk, kūka ir jēla, tikai virskārta bija izcepusies. Tagad man ir versija par pārāk augsto temperatūru, katram jau tā cepeškrāsns savādāka. Tagad jādomā cita kūka ar 9 olu dzeltenumiem. Varbūt jums ir ieteikumi?

zanda.skerstena

15.02.2013.

Šodien vīram dzimšanas diena, vakar cepu kūkas pamatni, sākumā viss labi gāja, smuki putojās un krāsnī smuki cēlās, bet tagad kūka ir eksplodējusi, sarāvusies divkārtīgi un izskatās nepārāk pēc dzimšanasdienas kūkas. Es jau izdomāju ka sadrupināšu tādu kā čupiņu un pārklāšu ar kremu, garšos jau drošvien labi, tikai neizskatīsies tik glīti kā šajā bildē. Mana versija, ka pārāk strauja temperatūras maiņa, iespējams manā gadījuma nevajadzēja vērt mazo šķirbiņu durvīs.

CetrasSezonas

20.12.2012.

Var droši uzsmērēt jau pirms vešanas un tad vest. Kūka vairāk savilksies. Ja bail pa vešanu, tad var krēmu līdzi.

Lauriinii

19.12.2012.

Labdien, Sakiet lūdzu, ja vēlos šo kūku pasniegt ārpus mājas un vēlāk, kā labāk- uzziest krēmu un pārvietot kūku gatavā veidā vai sagatavot atsevišķi krēmu un uzsiest pamatnei pirms pasniegšanas?

Komentārus var pievienot tikai reģistrēti portāla lietotāji.

Citas receptes no sadaļas "Kūkas"

Receptes bilde

Biezpiena kūka ar karameli

Šī ir ļoti viegli pagatavojama un sātīga kūka. Ja nevari iegādāties Digestives cepumus, izmanto kādus citus, tīrus auzu cepumus. Ja pasniegsi lielākā...

Vairāk

Receptes bilde

Victoria sponge mafinu kūkas

Victoria sponge – biskvīts ir neatņemama sastāvdaļa ikvienā Anglijas pēcpusdienas tējas laikā. Tiem ir daudz variāciju, bet pamatsastāvdaļas vienas –...

Vairāk

Receptes bilde

Šokolādes un mazo bumbieru šķēles

Lai gan, liekot cepoties, liekas, ka mīklas ir ļoti maz, tomēr šīs šķēles ir ļoti sātīgas, jo sastāvā ir gan šokolāde, gan salds krējums un, protams,...

Vairāk

Receptes bilde

Divkāršā „Philadelphia Milka” kūka

Lai gan es zinu, ka daudzi, cepot siera kūkas, nekad tās nepeldina ūdenspeldēs, es to daru gandrīz vienmēr, jo tas piešķir lēnāku un vienmērīgāku cepšanu...

Vairāk

Receptes bilde

Mango un baltās šokolādes kēkss

Šajā receptē vislabāk izmantot tieši mango biezeni, kas dos sulīgumu un blīvu tekstūru, bet, ja mango biezenis nav pieejams, tad izmanto labu, nogatavojušos...

Vairāk

Smiltsērkšķu biezpiena kūka ar āboliem

Šī biezpiena kūka, kurā ir ielikts viss mūsu pašu labums – biezpiens, āboli un smiltsērkšķi, domāta tiem, kam smiltsērkšķi ir cieņā, jo, lai gan te nav...

Vairāk

Receptes bilde

Ābolu un dateļu pīrāgs

Manuprāt, nav nekā vieglāka kā pagatavot ābolu pīrāgu. Šoreiz ziemas aukstumā es pievienoju saldas un lipīgas dateles un pavisam nedaudz žāvēta ingvera...

Vairāk

Receptes bilde

„Princeses kūciņa”

Ja gribi klasisku kūku pēc zviedru tradīcijām, tad tev tā noteikti jānokrāso ar zaļo pārtikas krāsu, tikai ar zaļu! Īpaši ja dāvināsi vai cienāsi kādu...

Vairāk

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst

Vīns dāmai!

Mēs ar draudzenēm esam iecienījušas dažadus rozā vīnus. Tieši šī vidusceļa...

Ilze 30.12.2014. 11:16

Vīns dāmai!

Svarīgākais, ko vajadzētu mēģināt noskaidrot iepriekš, vai dāmai labāk patīk...

amanda 30.12.2014. 10:27

Vīns dāmai!

Sveiki!
Neesmu vīna eksperts, tāpēc jautāju pēc padoma.
Ir kāds universāls...

Kārlis 29.12.2014. 11:14

Ekoloģiska gaļa

Es arī šad tad no hereford,bet man tie komplekti šķiet pārāk lieli un...

Andis 18.12.2014. 19:09

Ziņas

Iittala Ruutu vāžu un Aito plauktu kolekcijas saņem iF dizaina balvas 11.02.15

Iittala ir lepna paziņot, ka kompānijas nesen tirgū laistie produkti ir saņēmuši starptautisku atzinību. Ronana un Ervana Buruleku (Ronan un Erwan Bouroullec) veidotā Ruutu vāžu kolekcija un Sesīlijas Mancas (Cecilie Manz) radītā Aitio plauktu un priekšmetu uzglabāšanas kolekcija ieguvušas 2015.gada iF dizaina balvas. Šie apbalvojumi papildina garo Iittala dizaina atzinības vēsturi.

Latvijas iedzīvotāji neizprot, kas ir bioloģiska pārtika 20.01.15

Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija kampaņas BioLoģiski! ietvaros pagājušā gada nogalē veica iedzīvotāju aptauju, lai noskaidrotu, kāda ir Latvijas iedzīvotāju izpratne par bioloģisko pārtiku un tās lietošanas paradumi. Aptauja, kurā piedalījās vairāk kā 1000 respondenti, atklāja, ka lielākajai daļai ir nepilnīga izpratne par bioloģisko pārtiku, tajā pašā laikā cilvēki uzskata, ka tādu lieto. Tāpat aptauja parādīja, ka cilvēki Latvijā maz pazīst Eiropas Savienības ekomarķējumu – zaļo ekolapiņu, kas ir vienīgais marķējums, kurš garantē bioloģiskās lauksaimniecības principu ievērošanu produkta audzēšanā un ražošanā.

Ievieš atpazīstamības zīmi „100% Latvijā audzēts dzīvnieks”  13.01.15

Lai Latvijas iedzīvotāji veikalu plauktos varētu atpazīt vietējo vistas gaļas produkciju, kas izgatavota tikai no Latvijā audzētu vistu gaļas, Latvijas vadošie putnu gaļas ražotāji AS “Putnu fabrika Ķekava” (PF “Ķekava”) un SIA “Lielzeltiņi” ieviesuši atpazīstamības zīmi “100% Latvijā audzēts dzīvnieks”. Tā apliecinās, ka vistas gaļa ir vietējas izcelsmes - dzīvnieks audzēts Latvijā, ievērojot Eiropas Savienības regulas un Latvijas likumdošanas prasības.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos