Lazdu riekstu un melnās šokolādes bezē kūka

Lazdu riekstu un melnās šokolādes bezē kūka

  • Sarežģītība
  • Izmaksas
  • Sagatavošana
  • Gatavošana
  • Kopējais laiks

Sastāvdaļas:

bezē kūkas pamatam:

  • 120 g lazdu riekstu, rupji sakapāti
  • 9 olu baltumi
  • 170 g brūnā cukura, nerafinēts un pēc iespējas smalkāks
  • 230 g smalkā baltā cukura
  • 60 g pūdercukura
  • 60 g mandeļu miltu
  • 2 ēd.k. sarkanvīna etiķa
  • 1 ēd.k. kukurūzas cietes
  • 1/2 apelsīna miza
  • 1/2 citrona miza
  • 1 ēd.k. vaniļas ekstrakta

krēmam:

  • 150 g melnās šokolādes
  • 350 g maskarpones siera
  • 110 g pūdercukura
  • 85 ml salda krējuma

kūkas pamatnes ietaukošanai

  • 2 ēd.k. eļļas (neitrāla garša un aromāts)

Daudzi no mums bērnībā bija iemīļojuši kūku „Cielaviņa”, un izaugot ne reizi vien gribējies ko līdzīgu uzcept mājās, zinot, no kā kūka ir uzcepta. Šī gan nav tik cieta, nav tik salda, bet tik un tā dievīgi laba olu baltuma kūka ar daudziem lazdu riekstiem un melnās šokolādes un maskarpones krēmu.

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 180 grādus karstu. Izklāj pannu 23 cm diametrā ar foliju un to viegli sasmērē ar eļļu.
  2. Liec putoties olu baltumus. Puto vidējā ātrumā, līdz putas kļūst gaisīgas. Tad, pievienojot pa vienai ēdamkarotei cukura (sāc ar pūdercukuru, turpinot ar brūno un balto), putošanu turpini, līdz ir pielikts viss pūdercukurs. Tas varētu prasīt apmēram 7–9 minūtes.
  3. Kad masa ir stingra un viss cukurs pielikts, liec klāt etiķi, kukurūzas cieti, lazdu riekstus, mandeļu miltus, vaniļas ekstraktu, apelsīna un citrona mizas. Visu iecilā, lai ir visā olu baltumā.
  4. Lej sagatavotajā formā un liec cepties apmēram 45 minūtes krāsns vidējā nodalījumā. Izslēdz krāsni un atstāj dzesēties krāsnī ar viegli atvērtām durvīm kādas 4 h, bet vislabāk – visu nakti. Kad pilnībā atdzisis, liec ledusskapī, līdz kļūst auksta. Vislabāk – 4 h.
  5. Izņem no ledusskapja. Liec pamatni uz trauka, uz kura kūku pasniegsi. Uzsmērē krēmu un pārber ar lazdu riekstiem.

Krēms:

  1. Katliņā ielej ūdeni apmēram 3 cm, uzvāri. Kad ūdens burbuļo, nogriez pavisam mazu liesmu, liec virsū bļodu, kas atbalstās uz katla maliņām un nesaskaras ar ūdeni, tikai ar tvaiku. Bļodā liec šokolādi un kausē uz tvaika. Kad šokolāde labi pakususi, tad to apmaisi, pakausē vēl, līdz vairs nav neviena gabaliņa. Noņem no katliņa un ieliec ledusskapī, lai nedaudz atdziest, bet nekļūst stingra.
  2. Kad šokolāde atdzisusi, bļodā liec maskarpones sieru un pūdercukuru un puto 1 minūti, lai masa kļūst vijīga un stingra. Tad pievieno saldu krējumu un turpini putot, līdz ir vijīga, bet stingra krēma masa. Pielej šokolādi un ar karoti iemaisi.   

Rezultāts: 1 kūka, 10 personas

Recepte: Signe Meirāne
FOTO: Armands Meirāns

Kūka un deserta vīns

Deserta un vīna sapārošana ir liela māksla, pat lielākajiem vīnziņiem. Jo bagātīgāks deserts vai kūka, ar vairāk sastāvdaļām, jo grūtāk, un jārēķinās ar to, ka katrā kumosā mijas vairākas garšas. Šoreiz vīna kompānijām bija izaicinājums – jāsapāro vīns un kūka “Lazdu riekstu un melnās šokolādes bezē kūka”, kurā mijas olu baltums, lazdu rieksti un tumšās šokolādes krēms. Lietas, kuras gribētos pasniegt atsevišķi....

Vairāk

Komentāri

LauraB

12.05.2013.

Nu dikti skumigs skats, kuukas virsa piedega, videjais nodalijums krasni bija par augstu + atvedot spraugu krasns durvis kuuka sapljuka uz pusi, kraukskjiigo virskartu nacas nogriezt, jo ta bija sadegusi, un ta svamme vidu ir aizdomiga. Varbut pec tam n-tajam stundam nedaudz sacietees, bet, palasot komentarus, izskataas, ka nesacietees vis.... ir par saldu, tad nu kremam liksu daudz mazak cukura. Eh, izniekotas 9 olas.

CetrasSezonas

08.04.2013.

Zanda. Jā, ar to krāsns temperatūru ir ļoti jāskatās. Jēlai nekādā gadījumā nevajadzētu būt. Ar olu dzeltenumiem labi pagatavot Curd - mums ir pie sadaļas "Piedevas".

CetrasSezonas

08.04.2013.

Sance. Iekšā kūka ir sulīga. Mēs gan neteiktu, ka kā švamme, bet ir tāda pufīga un sulīga. Ne sausa, kā ir pierasts, ja salīdzinam ar Cielaviņu.

Sance

07.04.2013.

Gatavoju 2 reizes. Pirmo reizi masa sanāca pilna panna, kas vēl cepoties cēlās. Pēc skata bija skaisti, atstāju pa nakti krāsnī, bet zem kraukšķīgās virskārtas bija slapja švamme. Otro reizi ņēmu visu uz pusi - sanāca nedaudz sausāka, bet tāpat ļoti mīksta iekšā :( Ļoti gribētos sagatavot tā, kā izskatās bildē, vai varat palīdzēt ar padomu, ko, iespējams, daru nepareizi?

zanda.skerstena

15.02.2013.

Nē, ir vēl sliktāk, kūka ir jēla, tikai virskārta bija izcepusies. Tagad man ir versija par pārāk augsto temperatūru, katram jau tā cepeškrāsns savādāka. Tagad jādomā cita kūka ar 9 olu dzeltenumiem. Varbūt jums ir ieteikumi?

zanda.skerstena

15.02.2013.

Šodien vīram dzimšanas diena, vakar cepu kūkas pamatni, sākumā viss labi gāja, smuki putojās un krāsnī smuki cēlās, bet tagad kūka ir eksplodējusi, sarāvusies divkārtīgi un izskatās nepārāk pēc dzimšanasdienas kūkas. Es jau izdomāju ka sadrupināšu tādu kā čupiņu un pārklāšu ar kremu, garšos jau drošvien labi, tikai neizskatīsies tik glīti kā šajā bildē. Mana versija, ka pārāk strauja temperatūras maiņa, iespējams manā gadījuma nevajadzēja vērt mazo šķirbiņu durvīs.

CetrasSezonas

20.12.2012.

Var droši uzsmērēt jau pirms vešanas un tad vest. Kūka vairāk savilksies. Ja bail pa vešanu, tad var krēmu līdzi.

Lauriinii

19.12.2012.

Labdien, Sakiet lūdzu, ja vēlos šo kūku pasniegt ārpus mājas un vēlāk, kā labāk- uzziest krēmu un pārvietot kūku gatavā veidā vai sagatavot atsevišķi krēmu un uzsiest pamatnei pirms pasniegšanas?

Komentārus var pievienot tikai reģistrēti portāla lietotāji.

Citas receptes no sadaļas "Kūkas"

Receptes bilde

Victoria sponge mafinu kūkas

Victoria sponge – biskvīts ir neatņemama sastāvdaļa ikvienā Anglijas pēcpusdienas tējas laikā. Tiem ir daudz variāciju, bet pamatsastāvdaļas vienas –...

Vairāk

Receptes bilde

Sulīgie valriekstu un baltās šokolādes četrstūri

Ja gatavosi šo kūku jubilejai, tad noteikti pagatavo krēmu – lai svinīgāk un krēmīgāk. Tikpat labi garšos arī bez krēma un viegli silta...

Vairāk

Receptes bilde

Rudens ābolkūka

Rudens un āboli ir divas nesaraujami saistītas lietas. Tāpat – rudens un ābolkūkas. Vismaz man. Šī kūka noderēs kā lieliska dāvana kādam, kurš ciena...

Vairāk

Receptes bilde

Biezpiena un zemeņu kūka

Šī ir ļoti ātra, viegla un svaiga kūka, jo tās sastāvā ir skābs krējums un daudz zemeņu. Ja negribi cept biskvītu, tad vari par pamatu ņemt sablenderētus...

Vairāk

Receptes bilde

Māmiņdienas skaistie mafini

Māmiņdiena

Šie greznie mafini ir ne tikai skaisti, bet arī gardi, un viegli saldenajam mafinam lielisku svaigumu piedod krēmsiera un skāba krējuma krēms, kam pievienota laima...

Vairāk

Receptes bilde

Saldā valriekstu tarte

Šī tarte ir tik viegli pagatavojama, ka vienīgais, kas var tevi atturēt no tās pagatavošanas, ir situācija, kad nevari dabūt labas kvalitātes valriekstus, kas...

Vairāk

Receptes bilde

Baltās šokolādes un mandeļu kūka

Kūka, kurā nav miltu un tikai mandeles darbojas kā saistošā viela, saldajai šokolādei lieliski der dzērvenes un aronijas. Abas dod skābenumu un aronijas arī...

Vairāk

Receptes bilde

Ķirbju siera kūka

Lai pagatavotu šo dievīgo siera kūku, kuru notiesā pat tie, kuri ķirbi neēd, atliek aiziet līdz vietējam tirgum pēc oranžā ķirbja, pāris stundas pirms...

Vairāk

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst DELFI

Ekoloģiska gaļa

liellopu gaļa hereford.lv

kaspars 27.08.2014. 08:06

Brančs

Illy, protams, ir branča klasika, ar to nevar nošaut greizi. Esmu dzirdējusi arī...

Ilze 18.08.2014. 17:06

Ekoloģiska gaļa

Sveiki!
Vēlos noskaidrot, kur jūs pērkat ekoloģisku un pārbaudīti labu gaļu no...

Ilze 13.08.2014. 12:58

Brančs

Vai Fazendā ir brančs? Neesmu par to dzirdējusi. Vai arī ir īpaša brokastu...

Samanta 16.07.2014. 11:45

Ziņas

„Riga Food 2014” medaļas sadalītas! 05.09.14

Pārtikas ražotāji un meistari starptautiskās pārtikas izstādes „Riga Food 2014” laikā sacentās par “Riga Food” medaļām izcilas kvalitātes pārtikas produktu konkursos – šogad tika vērtēti maizes, medus un piena produkti. Konkursu uzvarētāji tika apbalvoti „Riga Food 2014” atklāšanas ceremonijā 4. septembrī.

Par konkursa "Latvijas Gada vīns 2014" tituliem cīnīsies 450 vīni no visas pasaules 04.09.14

Konkursam „Latvijas Gada vīns 2014”, kas pirmoreiz noteiks labākos Latvijā pieejamos pasaules vīnus, pieteikti 450 vīni. Lai noteiktu Top 50, kā arī piešķirtu „Zelta”, „Sudraba”, „Bronzas” un „Vērts nogaršot” medaļas, starptautiska žūrija no 4.-6. septembrim Rīgā restorānā „Bibliotēka N˚1” ar aizklātām etiķetēm degustēs un vērtēs konkursam iesniegtos dzirkstošos, baltos, sarkanos, deserta un stiprinātos vīnus.

GODĪGĀ TIRDZNIECĪBA IZSTĀDĒ RIGA FOOD 2014
Biedrība “Zaļā Brīvība” aicina apmeklēt Godīgās tirdzniecības stendu
04.09.14

Godīgā tirdzniecība ir alternatīva tirdzniecības sistēma, kuras ietvaros attīstības valstu ražotāji var saņemt godīgu samaksu par savu darbu – izaudzēto kakao, tēju, banāniem, izgatavotajiem priekšmetiem un izejmateriāliem – kopā vairāk kā 1000 dažādiem produktiem. Par produktu, kurš ir sertificēts Godīgās tirdzniecības sistēmā, tā ražotājs vai audzētājs saņem stabilu samaksu, jo ir samazināts starpnieku skaits un noslēgti ilgtermiņa līgumi. Biedrība “Zaļā Brīvība” izstādē Riga Food 2014 iepazīstinās ar Godīgās tirdzniecības sistēmu un Godīgās tirdzniecības produktiem, kuri pieejami Latvijā. Tāpat šogad Baltijas valstīs norisināsies informatīva un izglītojoša kampaņa par Godīgo Tirdzniecību, par kuru arī varēs uzzināt izstādē.

Pavāri cīnās par Reaton zelta pavārnīcu un titulu „Latvijas 2014.gada pavārs” 04.09.14

Šo piektdien, 5.septembrī pavāri no visas Latvijas rādīs savu meistarību ikgadējā pavārmākslas konkursā „Latvijas 2014. gada pavārs” izstādes Riga Food 2014 laikā. Konkursa mērķis ir popularizēt un attīstīt pavārmākslu Latvijā, balstoties uz ”Mūsdienu Latvijas virtuves manifestu”.

Daumants Kalniņš un Ieva Kemlere ļaujas garšas baudām Gastronomijas festivālā! 04.09.14

Talantīgais džeza dziedātājs Daumants Kalniņš kopā ar šarmanto dejotāju Ievu Kemleri Gastronomijas festivālu atklāja restorānā „Čarlstons” un atzina, ka tā ir ideāla vieta vakariņām divvientulībā.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos