Lazdu riekstu un melnās šokolādes bezē kūka

Lazdu riekstu un melnās šokolādes bezē kūka

  • Sarežģītība
  • Izmaksas
  • Sagatavošana
  • Gatavošana
  • Kopējais laiks

Sastāvdaļas:

bezē kūkas pamatam:

  • 120 g lazdu riekstu, rupji sakapāti
  • 9 olu baltumi
  • 170 g brūnā cukura, nerafinēts un pēc iespējas smalkāks
  • 230 g smalkā baltā cukura
  • 60 g pūdercukura
  • 60 g mandeļu miltu
  • 2 ēd.k. sarkanvīna etiķa
  • 1 ēd.k. kukurūzas cietes
  • 1/2 apelsīna miza
  • 1/2 citrona miza
  • 1 ēd.k. vaniļas ekstrakta

krēmam:

  • 150 g melnās šokolādes
  • 350 g maskarpones siera
  • 110 g pūdercukura
  • 85 ml salda krējuma

kūkas pamatnes ietaukošanai

  • 2 ēd.k. eļļas (neitrāla garša un aromāts)

Daudzi no mums bērnībā bija iemīļojuši kūku „Cielaviņa”, un izaugot ne reizi vien gribējies ko līdzīgu uzcept mājās, zinot, no kā kūka ir uzcepta. Šī gan nav tik cieta, nav tik salda, bet tik un tā dievīgi laba olu baltuma kūka ar daudziem lazdu riekstiem un melnās šokolādes un maskarpones krēmu.

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 180 grādus karstu. Izklāj pannu 23 cm diametrā ar foliju un to viegli sasmērē ar eļļu.
  2. Liec putoties olu baltumus. Puto vidējā ātrumā, līdz putas kļūst gaisīgas. Tad, pievienojot pa vienai ēdamkarotei cukura (sāc ar pūdercukuru, turpinot ar brūno un balto), putošanu turpini, līdz ir pielikts viss pūdercukurs. Tas varētu prasīt apmēram 7–9 minūtes.
  3. Kad masa ir stingra un viss cukurs pielikts, liec klāt etiķi, kukurūzas cieti, lazdu riekstus, mandeļu miltus, vaniļas ekstraktu, apelsīna un citrona mizas. Visu iecilā, lai ir visā olu baltumā.
  4. Lej sagatavotajā formā un liec cepties apmēram 45 minūtes krāsns vidējā nodalījumā. Izslēdz krāsni un atstāj dzesēties krāsnī ar viegli atvērtām durvīm kādas 4 h, bet vislabāk – visu nakti. Kad pilnībā atdzisis, liec ledusskapī, līdz kļūst auksta. Vislabāk – 4 h.
  5. Izņem no ledusskapja. Liec pamatni uz trauka, uz kura kūku pasniegsi. Uzsmērē krēmu un pārber ar lazdu riekstiem.

Krēms:

  1. Katliņā ielej ūdeni apmēram 3 cm, uzvāri. Kad ūdens burbuļo, nogriez pavisam mazu liesmu, liec virsū bļodu, kas atbalstās uz katla maliņām un nesaskaras ar ūdeni, tikai ar tvaiku. Bļodā liec šokolādi un kausē uz tvaika. Kad šokolāde labi pakususi, tad to apmaisi, pakausē vēl, līdz vairs nav neviena gabaliņa. Noņem no katliņa un ieliec ledusskapī, lai nedaudz atdziest, bet nekļūst stingra.
  2. Kad šokolāde atdzisusi, bļodā liec maskarpones sieru un pūdercukuru un puto 1 minūti, lai masa kļūst vijīga un stingra. Tad pievieno saldu krējumu un turpini putot, līdz ir vijīga, bet stingra krēma masa. Pielej šokolādi un ar karoti iemaisi.   

Rezultāts: 1 kūka, 10 personas

Recepte: Signe Meirāne
FOTO: Armands Meirāns

Kūka un deserta vīns

Deserta un vīna sapārošana ir liela māksla, pat lielākajiem vīnziņiem. Jo bagātīgāks deserts vai kūka, ar vairāk sastāvdaļām, jo grūtāk, un jārēķinās ar to, ka katrā kumosā mijas vairākas garšas. Šoreiz vīna kompānijām bija izaicinājums – jāsapāro vīns un kūka “Lazdu riekstu un melnās šokolādes bezē kūka”, kurā mijas olu baltums, lazdu rieksti un tumšās šokolādes krēms. Lietas, kuras gribētos pasniegt atsevišķi....

Vairāk

Komentāri

LauraB

12.05.2013.

Nu dikti skumigs skats, kuukas virsa piedega, videjais nodalijums krasni bija par augstu + atvedot spraugu krasns durvis kuuka sapljuka uz pusi, kraukskjiigo virskartu nacas nogriezt, jo ta bija sadegusi, un ta svamme vidu ir aizdomiga. Varbut pec tam n-tajam stundam nedaudz sacietees, bet, palasot komentarus, izskataas, ka nesacietees vis.... ir par saldu, tad nu kremam liksu daudz mazak cukura. Eh, izniekotas 9 olas.

CetrasSezonas

08.04.2013.

Zanda. Jā, ar to krāsns temperatūru ir ļoti jāskatās. Jēlai nekādā gadījumā nevajadzētu būt. Ar olu dzeltenumiem labi pagatavot Curd - mums ir pie sadaļas "Piedevas".

CetrasSezonas

08.04.2013.

Sance. Iekšā kūka ir sulīga. Mēs gan neteiktu, ka kā švamme, bet ir tāda pufīga un sulīga. Ne sausa, kā ir pierasts, ja salīdzinam ar Cielaviņu.

Sance

07.04.2013.

Gatavoju 2 reizes. Pirmo reizi masa sanāca pilna panna, kas vēl cepoties cēlās. Pēc skata bija skaisti, atstāju pa nakti krāsnī, bet zem kraukšķīgās virskārtas bija slapja švamme. Otro reizi ņēmu visu uz pusi - sanāca nedaudz sausāka, bet tāpat ļoti mīksta iekšā :( Ļoti gribētos sagatavot tā, kā izskatās bildē, vai varat palīdzēt ar padomu, ko, iespējams, daru nepareizi?

zanda.skerstena

15.02.2013.

Nē, ir vēl sliktāk, kūka ir jēla, tikai virskārta bija izcepusies. Tagad man ir versija par pārāk augsto temperatūru, katram jau tā cepeškrāsns savādāka. Tagad jādomā cita kūka ar 9 olu dzeltenumiem. Varbūt jums ir ieteikumi?

zanda.skerstena

15.02.2013.

Šodien vīram dzimšanas diena, vakar cepu kūkas pamatni, sākumā viss labi gāja, smuki putojās un krāsnī smuki cēlās, bet tagad kūka ir eksplodējusi, sarāvusies divkārtīgi un izskatās nepārāk pēc dzimšanasdienas kūkas. Es jau izdomāju ka sadrupināšu tādu kā čupiņu un pārklāšu ar kremu, garšos jau drošvien labi, tikai neizskatīsies tik glīti kā šajā bildē. Mana versija, ka pārāk strauja temperatūras maiņa, iespējams manā gadījuma nevajadzēja vērt mazo šķirbiņu durvīs.

CetrasSezonas

20.12.2012.

Var droši uzsmērēt jau pirms vešanas un tad vest. Kūka vairāk savilksies. Ja bail pa vešanu, tad var krēmu līdzi.

Lauriinii

19.12.2012.

Labdien, Sakiet lūdzu, ja vēlos šo kūku pasniegt ārpus mājas un vēlāk, kā labāk- uzziest krēmu un pārvietot kūku gatavā veidā vai sagatavot atsevišķi krēmu un uzsiest pamatnei pirms pasniegšanas?

Komentārus var pievienot tikai reģistrēti portāla lietotāji.

Citas receptes no sadaļas "Kūkas"

Receptes bilde

Biezpiena kūka ar karameli

Šī ir ļoti viegli pagatavojama un sātīga kūka. Ja nevari iegādāties Digestives cepumus, izmanto kādus citus, tīrus auzu cepumus. Ja pasniegsi lielākā...

Vairāk

Receptes bilde

Rudenīgā lazdu riekstu kūka

Kūkas garšo visiem. Nu labi, ja ne visiem, tad ļoti daudziem. Ja vasara ir ogu un svaigo kūku laiks, tad rudenī prasās ko siltāku un sātīgāku, kaut ko, kas...

Vairāk

Receptes bilde

Māmiņdienas īpašā kūka

Māmiņdiena

Lai izdotos šī kūka, marcipānam un cukura pastai jābūt istabas temperatūrā, tā jāpagatavo, vislabāk, divas dienas iepriekš, no kurām vienu dienu kūkai...

Vairāk

Receptes bilde

Šokolādes nezinītis

Bērni gatavo

Ja tev ir pacietība un blakus ir mammīte vai tētis, vai varbūt ome, tad pamēģini smilšu mīklu pagatavot kopā ar viņiem – būs interesanti. Ja mīklu nav...

Vairāk

Dateļu, ingvera un valriekstu šķēles

Sulīgas, pilnīgas, ar nelielu ingvera klātesamību un saldenumu gan no datelēm, gan brūnā cukura. Brīvdienu našķis, kas spēcinās vēsā ziemas izbraukumā uz...

Vairāk

Receptes bilde

„Pavlova”

Īstai „Pavlovas kūkai” no ārpuses ir jābūt trauslai, bet iekšpusē – maigai, mīkstai un nedaudz staipīgai kā zefīrs. Tās sastāvā nav miltu, tikai...

Vairāk

Receptes bilde

„Princeses kūciņa”

Ja gribi klasisku kūku pēc zviedru tradīcijām, tad tev tā noteikti jānokrāso ar zaļo pārtikas krāsu, tikai ar zaļu! Īpaši ja dāvināsi vai cienāsi kādu...

Vairāk

Receptes bilde

„Pavlova" ar zemenēm

Ārpusē kraukšķīga, iekšpusē mīksta un sulīga, pārlieta ar viegli saldinātu saputotu saldu krējumu, un tam visam pāri svaigas zemenes – viegli saldenas, ar...

Vairāk

Seko mums:
Draugiem | Twitter | Facebook

Kur paēst DELFI

Brančs

Illy, protams, ir branča klasika, ar to nevar nošaut greizi. Esmu dzirdējusi arī...

Ilze 18.08.2014. 17:06

Ekoloģiska gaļa

Sveiki!
Vēlos noskaidrot, kur jūs pērkat ekoloģisku un pārbaudīti labu gaļu no...

Ilze 13.08.2014. 12:58

Brančs

Vai Fazendā ir brančs? Neesmu par to dzirdējusi. Vai arī ir īpaša brokastu...

Samanta 16.07.2014. 11:45

Brančs

Man ļoti patīk atmosfēra un ēdiens Fazendā. Omēm un opjiem noteikti arī patiks...

Kristīna 16.07.2014. 11:04

Ziņas

12 lietas par elektroierīcēm, kas vecākiem jāņem vērā mājās bērnu drošībai 22.07.14

Lai mājas apstākļos pasargātu bērnu no nevēlamām situācijām, kas var rasties nepareizi lietojot elektroierīces vai neesot pietiekami piesardzīgiem ar tām ikdienā, mājas ierīču zīmola „Electrolux” eksperti atgādina būtiskākās lietas, kas jāņem vērā vecākiem bērnu drošībai.

Jauni RASA krēmsieri ar citronu un olīvām 22.07.14

Piena produktu zīmolam RASA klajā nākuši krēmsieri ar divām jaunām garšām – ar citronu un ar olīvām. RASA krēmsieru pamatā ir īsts, dabīgs saldais krējums un piens, kas rada krēmsiera īpaši maigi krēmīgo garšu un vienmērīgo struktūru. Tagad RASA krēmsieru klāstu papildina šī gada populārākā desertu garša – citrons, kā arī tradicionāli iecienītās izteiksmīgās melnās un zaļās olīvas.

Aizvērt

Manas ČetrasSezonas.lv

Apstiprināt

Kāpēc kļūt par reģistrētu lietotāju?

Kļūstot par reģistrētu lietotāju Tu vari:

  • veidot savu iecienītāko recepšu lapu
  • komentēt rakstus
  • saņemt jaunumus uz e-pastu
  • piedalīties konkursos